Babka cytrynowa na mascarpone
Wielkimi
krokami zbliżają się święta Wielkanocne. Nie wiem, jak Wy, ale
ja już zaczęłam testować nowości, które zagoszczą na naszym
świątecznym stole. Jedną z nich jest właśnie cytrynowa babka na
serku mascarpone.
Co
mogę o niej powiedzieć? Babka jest szalenie lekka i wilgotna, a
przy tym mocno cytrynowa. Mogę powiedzieć też, że z miejsca podbiła
serca mojej rodziny. I naprawdę się temu nie dziwię – proste, a
jednocześnie niezwykłe ciasta mają w sobie „to coś”.
SKŁADNIKI
(forma od babki o średnicy 25 cm z małym kominem):
Wszystkie
składniki, a szczególnie jajka i mascarpone powinny być w
temperaturze pokojowej!
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- ¾ kostki roztopionego masła
- 250 g mascarpone
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połówki cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- pół czekolady gorzkiej
- pół czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki 30%
- płatki migdałowe do dekoracji
Szklanka ma pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Całe
jajka dokładnie ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę.
Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serek
mascarpone. Wszystko musi być dokładnie rozmiksowane. Kolejno
cienkim strumieniem wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło.
Po krótki zmiksowaniu dolewamy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy na
najniższych obrotach. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do
pieczenia. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub drewnianą
łyżką – tylko do połączenia składników. Ciasto będzie
bardzo gęste.
Piekarnik
nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę z kominem smarujemy
obficie masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do
formy, wierzch równamy. Wstawiamy do piekarnika. Babka piecze się
50-60 minut lub dłużej, do „suchego patyczka” – u mnie była
w piecu dokładnie godzinę i pięć minut.
Kiedy
babka wystygnie, robimy polewę. Jeśli mamy mikrofalówkę to
podgrzewamy czekoladę i śmietankę w kilku partiach – na przykład
co 20 sekund mieszając, aż składniki się połączą. Jeśli nie
mamy mikrofalówki, to śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie
gotujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2
minuty i potem dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną polewą
polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi (mogą to być
też wiórki kokosowe abo orzechy, można babkę posypać też cukrem
pudrem, albo polać lukrem – co kto woli!). :)
Smacznego!
*pomysł na ciasto zaczerpnięty od zjemto.blog.pl*
Komentarze
Prześlij komentarz