Francuskie Caprese
Ostatnio,
przed jedną z imprez zapragnęłam pokombinować i stworzyć coś
nowego. Jako że jestem wielką fanką wyrobów z ciasta francuskiego
i zawsze mam je w lodówce, zaczęłam rozglądać się za czymś, co
pozwoli zaserwować przekąskę na słono.
I
tak oto moim oczom ukazała się mozzarella i pomidory. Caprese po
francusku? Czemu nie! Robi się to naprawdę ekspresowo i jest mega
smaczne, o czym może świadczyć fakt, jak szybko przekąska znikała z talerza.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży pomidor
- 2 kulki mozzarelli
- oliwa
- czosnek granulowany
- bazylia suszona
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
francuskie kroimy na 12 kwadratów, mozzarelle na 12 plastrów,
podobnie pomidora. Na kwadratach ciasta francuskiego układamy
pomidora, a na niego kładziemy plaster mozzarelli. Kropimy wszystko
oliwą, solimy, sypiemy czosnkiem oraz bazylią.
Piekarnik
nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza (termoobieg) i pieczemy około
15-20 minut - do momentu aż ciasto francuskie będzie miało kolor
złoty. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
I po
robocie! Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz