Puszyste racuchy z jabłkami
Tym razem mam dla
Was chyba już nieco zapomniany przepis na prosty, szybki i
jednocześnie pyszny obiad. Zapraszam do zrobienia racuchów z
jabłkami (z podanych składników wychodzi około 18 racuchów).
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 250 ml ciepłego mleka
- 250 g mąki
- 4 jabłka
- cynamon
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od
lekkiego podgrzania mleka. Do miski wbijamy jajka i dodajemy ciepłe
mleko. Całość rozbełtać rózgą lub zmiksować. Do masy dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem i sodą oczyszczoną. Całość
wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać cynamon i wymieszać.
Ciasto n a razie
odłożyć na bok. Teraz obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o
grubych oczkach. Starte jabłka dodajemy do ciasta i delikatnie
mieszamy.
Smażymy na
rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Gotowe racuchy
posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz