Puszyste racuchy z jabłkami


Tym razem mam dla Was chyba już nieco zapomniany przepis na prosty, szybki i jednocześnie pyszny obiad. Zapraszam do zrobienia racuchów z jabłkami (z podanych składników wychodzi około 18 racuchów).



SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 4 jabłka
  • cynamon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od lekkiego podgrzania mleka. Do miski wbijamy jajka i dodajemy ciepłe mleko. Całość rozbełtać rózgą lub zmiksować. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą oczyszczoną. Całość wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać cynamon i wymieszać.

Ciasto n a razie odłożyć na bok. Teraz obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty