PIZZA

Potrawa włoska. Pierwotnie była kawałkiem ciasta polanego oliwą, z czosnkiem i posypanym ziołami. Teraz mamy tyle jej rodzajów, co składników na świecie. Dodaje się do niej wszystko - od szynki po krewetki i inne owoce morza. 

Któż z nas odmówi sobie  kawałka ulubionej pizzy? 
Radość jest podwójna kiedy samemu zrobimy ulubioną pizzę. Okej, może nie do końca samemu, bo miałam w kuchni pomocnika. Męska ręka przydaje się do zagniecenia ciasta na pizzę. Zdecydowanie. 

Ciasto, które my robiliśmy miało być podobne do tego, jakie serwują w Pizza Hut. I owszem jest bardzo podobne i naprawdę smaczne. Różnica jest tylko taka, że w Pizza Hut ciasto jest bardziej tłuste, od tego co my zrobiliśmy wczoraj. Przypuszczam, że prawdopodobnie ma to związek z większym zużyciem oliwy w Pizzy Hut. 
Dla większej frajdy zawinęliśmy w boki pizzy kawałki sera. I naprawdę warto to zrobić.
Przy robieniu pizzy jest trochę roboty, ale też i frajdy. 

Składniki na ciasto: 

* 400 g mąki 
* 30 g drożdży
* 4 łyżki oliwy z oliwek 
* 1/3 szklanki mleka 
* 1/3 szklanki wody 
* pół łyżeczki soli 
* szczypta bazylii, oregano, pieprzu

Sos pomidorowy na spód ciasta:

* mały koncentrat pomidorowy
* pieprz, sól, majeranek do smaku 

Robienie ciasta powinniście zacząć od rozcieńczenia 1/3 szklanki mleka z 1/3 szklanki wody. Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól, oliwę i przyprawy. Dodajemy trochę mleka rozcieńczonego z wodą i zagniatamy ciasto, stopniowo dodając resztę mleka z wodą. Kiedy ciasto będzie wyrobione i będzie odchodzić od ręki i miski odstawiamy na około godzinę, aby wyrosło. 

Teraz jest czas na to, aby zrobić między innymi sos pomidorowy ( koncentrat przekładamy do garnuszka, dodajemy przypraw i gotujemy do czasu, aż zacznie bulgotać, następnie odkładamy, aby wystygł). W tym czasie pokrójcie sobie pieczarki, zetrzyjcie ser, pokrójcie szynkę. To od was zależy ile składników i jakich znajdzie się na pizzy. Jeżeli macie ochotę na ser w bokach pokrójcie ser w paseczki. 
Nasza wersja pizzy była z pieczarkami, salami, serem salami i mozzarellą. 

Po godzinie ciasto wyrośnie na tyle, by zmieściło się na dużej tortownicy o średnicy 30 cm i małej o średnicy 22 cm. Ciasto cienko rozkładamy na tortownicach wcześniej posmarowanych oliwą lub olejem. Jeśli macie ochotę na ser w krawędziach to boki pizzy automatycznie muszą być wyższe. Smarujemy pizzę sosem pomidorowym i wkładamy na około 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Wyjmujemy, sypiemy serem, układamy składniki i wkładamy do piekarnika. Przed końcem pieczenia zalecam raz jeszcze posypać pizzę serami i piec do momentu ich roztopienia. W sumie pieczemy pizzę około 25 minut w 180 stopniach. 





Komentarze

Popularne posty