Kurczak w cieście kokosowym.

Kurczak w cieście kokosowym z ryżem i sosem słodko - kwaśnym chodził za mną od kliku dobrych dni, zatem nie pozostało mi nic innego jak zapoznanie się z chińską kuchnią.
Przepis znalazłam na stronie chinskieprzepisy.pl.

Jak na mój gust tak przyrządzony kurczak jest po prostu najlepszym i najsmaczniejszym wyborem. Jego zrobienie naprawdę nie zajmuje dużo czasu.





Potrzebujemy:

* 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
* 2 szklanki mąki
* 2 szklani mleka
* opakowanie proszku do pieczenia, tylko to normalne, nie podwójna porcja ;)
* 2 szczypty soli
* 3 łyżki cukru
* 3 jaja
* 100 g wiórków kokosowych
* 750 ml oleju roślinnego do smażenia

Mąkę, mleko, jaja, cukier  i sól mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Olej należy dobrze rozgrzać w wysokim naczyniu.
Kurczaka obtaczamy w cieście i wrzucamy do oleju. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor.
Podajemy z ryżem i sosem słodko - kwaśnym. :)

A już niebawem Halloween i mam kilka pomysłów na halloween'owe przekąski. :) W menu zagoszczą między innymi paluchy wiedźmy, kosteczki, piankowe zombie, pajęczyny i chrupiące mumie. ;) 

Komentarze

Popularne posty