Zapiekana kasza z pomidorami.

Do zrobienia tego dania zainspirowała mnie urocza restauracja Dobra Kasza Nasza, mieszcząca się na Krupówkach w Zakopanym. Jak sama nazwa wskazuje ich specjalnością są kasze. Z miejsca polecam wam tę restaurację. Ceny bardzo przystępne, a porcje ogromne. 
Ja miałam okazję być, spróbować i się zakochać w takim wydaniu kaszy i dlatego chciałam zaserwować taką dobrą potrawę moim domownikom. Moją wersję od wersji restauracyjnej w zasadzie niewiele różni  - tylko sos czosnkowy bym powiedziała. Miałam też problem z ziołami, ale chyba udało mi się trafić, przynajmniej częściowo. 
W każdym razie wyszło bardzo smacznie. 





Na 5 porcji potrzebujemy:

* 3 woreczki kaszy jęczmiennej 
* koperek
* sól, pieprz, oregano, majeranek
* 2 średnie cebule
* 3 pomidory
* sos czosnkowy ( kupny lub zrobiony przez siebie, ja poszłam na łatwiznę dziś i zakupiłam)

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. W czasie kiedy kasza się gotuje siekamy drobno cebulę i delikatnie podsmażamy na oleju. Siekamy drobno koperek, pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Kiedy kasza się ugotuje należy przepłukać każdy worek pod zimną wodą i kiedy obcieknie, rozciąć woreczek i wsypać kaszę do dużej miski. Do kaszy dodać koperek, podsmażoną cebulkę, majeranek, oregano, szczyptę soli i trochę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ułożyć na dno naczynia żaroodpornego, ułożyć na kaszy pomidory. Zapiekać 15 minut w 190 stopniach. 
Zapieczoną kaszę z pomidorkami przełożyć na talerz, polać sosem czosnkowym. Podawać z ulubioną surówką. :) 

Smacznego! :) 

Komentarze

Popularne posty