Zapiekana kasza z pomidorami.
Do zrobienia tego dania zainspirowała mnie urocza restauracja Dobra Kasza Nasza, mieszcząca się na Krupówkach w Zakopanym. Jak sama nazwa wskazuje ich specjalnością są kasze. Z miejsca polecam wam tę restaurację. Ceny bardzo przystępne, a porcje ogromne.
Ja miałam okazję być, spróbować i się zakochać w takim wydaniu kaszy i dlatego chciałam zaserwować taką dobrą potrawę moim domownikom. Moją wersję od wersji restauracyjnej w zasadzie niewiele różni - tylko sos czosnkowy bym powiedziała. Miałam też problem z ziołami, ale chyba udało mi się trafić, przynajmniej częściowo.
Na 5 porcji potrzebujemy:
* 3 woreczki kaszy jęczmiennej
* koperek
* sól, pieprz, oregano, majeranek
* 2 średnie cebule
* 3 pomidory
* sos czosnkowy ( kupny lub zrobiony przez siebie, ja poszłam na łatwiznę dziś i zakupiłam)
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. W czasie kiedy kasza się gotuje siekamy drobno cebulę i delikatnie podsmażamy na oleju. Siekamy drobno koperek, pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Kiedy kasza się ugotuje należy przepłukać każdy worek pod zimną wodą i kiedy obcieknie, rozciąć woreczek i wsypać kaszę do dużej miski. Do kaszy dodać koperek, podsmażoną cebulkę, majeranek, oregano, szczyptę soli i trochę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ułożyć na dno naczynia żaroodpornego, ułożyć na kaszy pomidory. Zapiekać 15 minut w 190 stopniach.
Zapieczoną kaszę z pomidorkami przełożyć na talerz, polać sosem czosnkowym. Podawać z ulubioną surówką. :)
Smacznego! :)
Zapieczoną kaszę z pomidorkami przełożyć na talerz, polać sosem czosnkowym. Podawać z ulubioną surówką. :)
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz