Ciasto z borówkami.
Najprostsze, najsmaczniejsze i stosunkowo tanie - ciasto z borówkami. Ucierane.
Łatwe i szybkie do zrobienia.
Potrzebujemy:
* 20 dkg borówek
* małe masło roślinne 250 g
* 2 i 1/2 szklanki mąki
* szklanka cukru
* 6 dużych jajek ( jak są małe to 8)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier wanilinowy
Zaczynamy od rozpuszczenia masła roślinnego. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Kiedy białka będą ubite dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Potem dodajemy żółtka i mąkę. Kiedy wszystko ze sobą ładnie się połączy to wlewamy do masa masło roślinne i UWAGA ! MIESZAMY DOKŁADNIE ŁYŻKĄ. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i również dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na brytfannę nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na masę wykładamy owoce i wstawiamy do piekarnika nastawionego na termoobieg, na 150 stopni i pieczemy 45- 50 minut.
Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Łatwe i szybkie do zrobienia.
Potrzebujemy:
* 20 dkg borówek
* małe masło roślinne 250 g
* 2 i 1/2 szklanki mąki
* szklanka cukru
* 6 dużych jajek ( jak są małe to 8)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier wanilinowy
Zaczynamy od rozpuszczenia masła roślinnego. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Kiedy białka będą ubite dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Potem dodajemy żółtka i mąkę. Kiedy wszystko ze sobą ładnie się połączy to wlewamy do masa masło roślinne i UWAGA ! MIESZAMY DOKŁADNIE ŁYŻKĄ. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i również dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na brytfannę nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na masę wykładamy owoce i wstawiamy do piekarnika nastawionego na termoobieg, na 150 stopni i pieczemy 45- 50 minut.
Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz