Parówka w cieście francuskim.

Dziś mam dla Was przepis na gorącą przekąskę. Świetnie nadaje się na imprezę czy kolację dla całej rodziny. Powszechnie wiadomo, że dzieci także uwielbiają parówki, więc takie wydanie może im również przypaść do gustu.
Łatwe i szybkie do przygotowania. Parówki w cieście francuskim, z serem i czerwoną papryką.

Potrzebujemy:

* gotowe ciasto francuskie
* 8 parówek typu berlinki
* czerwoną paprykę
* żółty ser topiony lub jak ktoś nie przepada za tym, to świetnie sprawdza się także normalny ser żółty

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w kwadraty. Powinno wyjść 15 kwadracików. Parówki obieramy z osłonki i kroimy na pół. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy na podłużne plasterki. Parówkę zawijamy w ser, układamy na kwadracie z ciasta francuskiego, obok kładziemy paprykę i zawijamy. Układamy na blasze posmarowanej olejem. Pieczemy około 15- 20 minut w 180 stopniach do czasu zarumienienia się ciasta. Na opakowaniu z ciasta podane są inne wartości, ale mój piekarnik ma to do siebie, że lubi sobie przypalić czy to ciasto, czy mięso więc wychodzę z założenia, że lepiej jest ustawić na mniejszą temperaturę i potrzymać dłużej.



Można podawać z keczupem lub majonezem, ale bez żadnych dodatków są tak samo pyszne. 
Szczerze mówiąc jest to moja ulubiona forma kolacji. Mam nadzieję, że pokochacie ją i Wy. :) 


Komentarze

Popularne posty