Truskawkowo mi !
Kiedy zaczynałam pisać blog wspominałam w pierwszym poście o przepisie na łatwe, szybkie i baaaardzo dobre ciasto z owocami sezonowymi.
Są truskawki, było też pierwsze takie ciasto w tym roku. Nie przetrwało nawet 24 godzin. Jedli jeszcze ciepłe.
Zwie się ono ciastem ucieranym. Z owocami. Można dodać do niego każde jedne owoce sezonowe - ja robię takie z truskawkami, ze śliwkami, z rabarbarem, z borówkami i poziomkami.
Potrzebujemy:
* owoce sezonowe
* małe masło roślinne 250 g
* 2 - 2,5 szklanki mąki
* szklanka cukru
* 6-7 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier wanilinowy
Zaczynamy od rozpuszczenia masła roślinnego. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Kiedy białka będą ubite dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Potem dodajemy żółtka i mąkę. Kiedy wszystko ze sobą ładnie się połączy to wlewamy do masa masło roślinne i UWAGA ! MIESZAMY DOKŁADNIE ŁYŻKĄ. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i również dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na brytfannę nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na masę wykładamy owoce i wstawiamy do piekarnika nastawionego na termoobieg, na 160 stopni i pieczemy 45- 50 minut.
Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Prawda, że łatwe? :)
W większości przypadkach owoce opadają na dno ciasta - zupełnie się tym nie przejmujcie! Nie opadają tylko borówki które są lekkie. :)
Są truskawki, było też pierwsze takie ciasto w tym roku. Nie przetrwało nawet 24 godzin. Jedli jeszcze ciepłe.
Zwie się ono ciastem ucieranym. Z owocami. Można dodać do niego każde jedne owoce sezonowe - ja robię takie z truskawkami, ze śliwkami, z rabarbarem, z borówkami i poziomkami.
Potrzebujemy:
* owoce sezonowe
* małe masło roślinne 250 g
* 2 - 2,5 szklanki mąki
* szklanka cukru
* 6-7 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier wanilinowy
Zaczynamy od rozpuszczenia masła roślinnego. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Kiedy białka będą ubite dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Potem dodajemy żółtka i mąkę. Kiedy wszystko ze sobą ładnie się połączy to wlewamy do masa masło roślinne i UWAGA ! MIESZAMY DOKŁADNIE ŁYŻKĄ. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i również dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na brytfannę nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na masę wykładamy owoce i wstawiamy do piekarnika nastawionego na termoobieg, na 160 stopni i pieczemy 45- 50 minut.
Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Prawda, że łatwe? :)
W większości przypadkach owoce opadają na dno ciasta - zupełnie się tym nie przejmujcie! Nie opadają tylko borówki które są lekkie. :)
Jak tylko dorwę truskawy to zrobię ! :D mniam !
OdpowiedzUsuńPolecam - jest pyszne!;]
OdpowiedzUsuń